Νέο χαράτσι για την ταφή των απορριμμάτων στο όνομα της ανακύκλωσης

 


O Δήμος Περιστερίου προκειμένου να καταβάλλει ένα νέο χαράτσι, το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, με μια απόφαση εγγράφει για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του ποσό 723.390,50 €.

Το ποσό αυτό που είναι μεγάλο αφορά την πληρωμή του τέλους ταφής του 2ου εξαμήνου του 2023. Γίνεται μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο αν κάποιος συνυπολογίσει ότι για το 2022 καθώς και για το 1ο εξάμηνο αποδόθηκε τέλος ταφής από την κυβέρνηση με παρακράτηση αντίστοιχου ποσού από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει ο Δήμος.

Το τέλος αυτό κάθε χρόνο θα βαίνει αυξανόμενο αφού δεν περιορίζονται τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή  και οι στόχοι για ανακύκλωση που έχουν τεθεί δεν επιτυγχάνονται. Συγκεκριμένα για το 2022 είχε υπολογιστεί το τέλος ταφής για το δήμο Περιστερίου ύψους 1.157.424,80 € ενώ για το 2023 το τέλος ταφής έχει εκτιναχθεί στα 1.446.781 € σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ.

Δυστυχώς όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα, (δείτε εδώ και εδώ) η Δημοτική αρχή Παχατουρίδη ταυτιζόμενη με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αρνείται να καταγγείλει την κυβέρνηση που φορτώνει με νέα οικονομικά βάρη τους Δήμους μέσω του τέλους ταφής την ίδια ώρα που δεν στηρίζει ουσιαστικά τα προγράμματα ανακύκλωσης. Μάλιστα η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση 99 προαπαιτούμενα, ανάμεσα σε αυτά και την επιβολή στους Δήμους του τέλους ταφής.

Ταυτόχρονα η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής και η ΚΕΔΕ αποκρύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης που αρνείται να χρηματοδοτήσει δημόσια προγράμματα για την ανακύκλωση, δεν προχωρά στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και δεν προχωρά στην στελέχωση αυτών των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Αντίθετα η Κυβέρνηση, με την συναίνεση και την πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, έχει αναθέσει τις υπηρεσίες ανακύκλωσης στον ιδιωτικό φορέα, την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, που βρίσκεται μπροστά στην κατάρρευση καθώς και σε ιδιώτες που διαχειρίζονται τα κέντρα διαλογής.

Παράλληλα, στο όνομα των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για ανακύκλωση, χωρίς τις αναγκαίες πολιτικές που θα στηρίξουν τα αντίστοιχα προγράμματα, προωθεί την καύση των απορριμμάτων και μεταθέτει τα αυξημένα κόστη που προκύπτουν για τους δήμους να πληρωθούν από τους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης Παχατουρίδη για αύξηση των Δημοτικών τελών κατά 10%. Αντί λοιπόν να αντιταχθεί στην απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης στους δημότες, σιωπά και αποδέχεται την επιβολή του τέλους ταφής στους δήμους. Προκειμένου μάλιστα να «καλύψει» το νέο χαράτσι, προχωρά στην αύξηση των δημοτικών τελών καλώντας να πληρώσουν το «λογαριασμό» οι δημότες.

Η πολιτική της Κυβέρνησης και της Διοίκησης Παχατουρίδη που θεσμοθετεί νέα χαράτσια πρέπει να αποκαλυφθεί. Να οργανωθεί επίσης ο αγώνας για μια άλλη πολιτική στην ανακύκλωση με ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη δημόσιων δομών και ταυτόχρονα να μην περάσει η αύξηση των Δημοτικών τελών που μεταφέρουν νέα βάρη στις πλάτες των δημοτών.

Νεότερη Παλαιότερη