Ξεσηκωμός στα Εξάρχεια για την κοπή των δέντρων της Πλατείας

 


Εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι της περιοχής και μέλη φορέων, οργανώσεων και δημοτικών παρατάξεων έχουν συρρεύσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Εξαρχείων, μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυναν άτομα της περιφρούρησης, καθώς μηχανήματα βαρέως τύπου και αναβατόριο πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων - υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ελληνικό Μετρό - και παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής για διακοπή των εργασιών κατασκευής σταθμού του μετρό κάτω από την πλατεία, εξέλιξη που έθεσε σε επιφυλακή όσους νοιάζονται για ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Δικηγόροι από το Συντονιστικό για τη διάσωση των δέντρων μετέβησαν στο οικείο Α.Τ. Εξαρχείων για να ζητήσουν να τους επιδειχθούν οι προβλεπόμενες άδειες κοπής και οικοδομικών εργασιών, αντ' αυτών όμως, τους «ξεφορτώθηκαν» με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικό Μετρό με το υπουργείο Υποδομών.


Νωρίτερα μάλιστα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το συνεργείο να περάσουν μέσα από την περίφραξη, κάτοικοι σπρώχτηκαν με βία και δέχθηκαν χρήση χημικών από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επίσης παραμένουν στην περιοχή. Οι κάτοικοι με οργή και απογοήτευση, που φέρνει ακόμα και δάκρυα στα μάτια, παρακολουθούν, υπό τους ήχους μικροφωνικής, να συντελείται η αποψίλωση της πλατείας από δέντρα που πρόσφεραν τη σκιά τους δεκάδες χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», κάτοικοι, δικηγόροι και δημοτικοί σύμβουλοι «έκαναν παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υπεβλήθη στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα. Έπειτα από μεγάλη πίεση, ο εισαγγελέας ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί για το ζήτημα. Η απάντησή του εκκρεμεί».

πηγή: efsyn

Ανυπότακτη Αττική

Με ανάρτησή της στο facebook η Ανυπότακτη Αττική καταγγέλλει την κοπή των δέντρων και δηλώνει την συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων. Στην σχετική ανάρτηση η Ανυπότακτη Αττική αναφέρει:

Ξεκίνησε το καταστροφικό έργο της κοπής των δέντρων στην Πλατεία Εξαρχείων- Να νικήσει ο αγώνας των κατοίκων!

Η επιχείρηση κοπής των δέντρων της Πλατείας Εξαρχείων που ξεκίνησε ο εργολάβος από το πρωί, με τις εντολές της δημαρχίας Μπακογιάννη, είναι η απόδειξη του καταστροφικού σχεδιασμού που συνοδεύει την, επιβεβλημένη με τα ΜΑΤ, προσπάθεια κατασκευής μετρό στην ιστορική αυτή πλατεία. Χωρίς κανένα σεβασμό στο χώρο, τα αιτήματα και τις ανάγκες των κατοίκων της γειτονιάς, ο εργολάβος επιδίδεται σε κόψιμο δέντρων που ζουν δεκαετίες, σε μια περιοχή που το πράσινο λείπει και επιβαρύνεται από τη διαρκή τουριστικοποίηση.

Την καταστροφή αυτή συνοδεύουν φυσικά οι περιφερόμενες διμοιρίες ΜΑΤ του Μπακογιάννη, που δεν διστάζουν να πνίγουν στα χημικά και να καταστέλλουν όποιον/α κάτοικο διαμαρτύρεται για τη βάναυση αυτή επέμβαση στο περιβάλλον, τη γειτονιά και την καθημερινότητά τους.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μπακογιάννης, που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους δημότες της Αθήνας, για το καταστροφικό έργο που αφήνει, και που βασίζεται στην παράδοση κάθε σπιθαμής πρασίνου και ελεύθερου χώρου στην τσιμεντοποίηση και την άκρατη τουριστικοποίηση, την διαρκή επίθεση στα κινήματα των κατοίκων και την εγκατάσταση αστυνομοκρατούμενων ζωνών στο κέντρο της Αθήνας, για να προωθείται η στρατηγική της έντασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνει τα τελευταία δείγματα γραφής.

Κυβέρνηση και δημαρχία επί έτη αδιαφορούν για τη βούληση των κατοίκων που έχουν υποβάλει προτάσεις για τη χωροθέτηση του σταθμού σε άλλες θέσεις, που θα έχουν λιγότερο καταστροφικό αποτύπωμα στην ζωή της γειτονιάς και θα συνδέονται με το συνολικό δίκτυο ΜΜΜ της Αθήνας.

Να μην επιτρέψουμε τον εκδικητικό σχεδιασμό που μόνο στόχο έχει την επιβολή και την κάμψη των κινημάτων γειτονιάς, σε βάρος του πρασίνου και του περιβάλλοντος. Να μη γίνουν οι πόλεις μας αβίωτες.

Να σταματήσει άμεσα η κοπή δέντρων- Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων


 

Νεότερη Παλαιότερη