Τονίσαμε πως το θέμα κάθε άλλο παρά «πολεοδομικό» ή «οργανοτεχνικό» είναι όπως προσπαθήθηκε να παρουσιαστεί από την διοίκηση. Γιατί ξέρουμε πως εδώ και πάνω από 80 χρόνια υπάρχουν δυο Περιστέρια, αυτό των λίγων – των από πάνω και αυτό των πολλών – των από κάτω. Υπάρχει το καθεστωτικό Περιστέρι και το λαϊκό Περιστέρι. Από την μια είναι το Περιστέρι της Άννας Παρλιάρου και από την άλλη το Περιστέρι του Γερόσταθου και των ταγματασφαλιτών. Από την μια το Περιστέρι της Δέγλερη και του Λαναρά – της ΕΡΕ και της χούντας και από την άλλη το Περιστέρι των εργατών – των βιοπαλαιστών – της Ματούλας Κανελλοπούλου. Από την μια το Περιστέρι των βαρόνων της νύχτας και από την άλλη το Περιστέρι των κατοίκων. Και πως αυτό το καθεστωτικό Περιστέρι των λίγων και των συμφερόντων έχει κατά καιρούς τους «κατάλληλους» πολιτικούς εκπροσώπους.
Για αυτό τον λόγο εμείς δεν έχουμε αμφιβολία για τις προθέσεις της διοίκησης Παχατουρίδη, συγγενείς των ψηφοφόρων της οποίας φυσικά είναι πολύ πιθανό επίσης να ήταν αγωνιστές ή συμπαραστάτες του ΕΑΜ που απελευθέρωσε της χώρα από τη γερμανική κατοχή, δεδομένου ότι η εμβέλεια και η αποδοχή του ΕΑΜ ξεπερνούσε σε ποσοστό αυτό του κ. Παχατουρίδη…
Οι προθέσεις της διοίκησης ενάντια στην ιστορική μνήμη της πόλης φαίνονται από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, τα οποία και παραθέτουμε:
1. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το μνημείο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Άννας Παρλιάρου.
2. Την διατήρηση του πορτραίτου του αρχιβασανιστή αντιστασιακών στην περίοδο της κατοχής Γερόσταθου που είναι αναρτημένο στο αστυνομικό τμήμα Περιστερίου και την έλλειψη πρωτοβουλιών για την απομάκρυνσή του.
3. Μετακίνηση περιπτέρου μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
Ειδικά η τοποθέτηση του τελευταίου σε μέρος που εμποδίζει την ταυτόχρονη είσοδο ομάδας ατόμων στο μοναδικό μουσείο της πόλης μας, όπως π.χ τάξεων σχολείων και ταυτόχρονα “επισκιάζει” την πρόσοψη του κτιρίου, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για μουσείο.
Η διοίκηση όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις για την ελλιπή διαδικασία μετακίνησης του υφιστάμενου περιπτέρου, αλλά δεν επέτρεψε να συζητηθεί κανονικά το θέμα προ ημερήσιας διάταξης, όπως ζητήσαμε επικαλούμενη το νόμο Βορίδη, πράγμα που δημιούργησε επιπλέον εντάσεις.
Η ιστορία της πόλης όμως δεν εξαφανίζεται με τέτοια τερτίπια, ούτε με κυνικές παραδοχές εκ μέρους της διοίκησης όπως ότι η εμπορική δραστηριότητα του πεζόδρομου είναι ουσιαστικά σημαντικότερη από την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου
και ανένταχτους αγωνιστές/στριες