Ανυπότακτη Αττική: Η φύση είναι ζωή! Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας!


Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του βουνού. Καθιερώθηκε ως φόρος τιμής στο φυσικό περιβάλλον και την αναντικατάστατη αξία του για τη ζωή.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το σχέδιό του η Ελλάδα να γίνει «μπαταρία της Ευρώπης, αξιοποιώντας το μεγάλο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της». Πρόκειται για μια φράση που συμπυκνώνει την επίθεση στο φυσικό περιβάλλον που κλιμακώνεται με ραγδαίο ρυθμό – πολλές φορές στο όνομα της δήθεν προστασίας του. 
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ θυσιάζει οξυγόνο, πανίδα και χλωρίδα στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου, ειδικά στη χώρα μας λόγω του «αναπτυξιακού» υπερτουριστικού μοντέλου που υιοθετείται, αλλά και της άκρατης εξυπηρέτησης παντός είδους επιχειρηματικού συμφέροντος, φτάνει στο σημείο να διακυβεύει την ύπαρξη ακόμα και των πιο αυτονόητων μορφών φυσικού πλούτου. Δεν είναι τυχαία η μηδενική πρόληψη για τις πυρκαγιές, η μηδενική μέριμνα για υποδομές πολιτικής προστασίας που θα σέβονται το περιβάλλον, η αδηφάγα εκμετάλλευση απέραντων εκτάσεων για επενδύσεις αμφιβόλου προοπτικής και αποδοτικότητας.
Τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ, που σχεδιάζεται να φυτρώσουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, τα συνεχή μπαζώματα ρεμάτων που βαφτίζονται αντιπλημμυρικά έργα, κάθε είδους άλλη επένδυση που καταστρέφει ακόμα και περιοχές NATURA, υπονομεύει το μέλλον μας με τρόπο που δεν θα αντιστρέφεται, κάνει τη ζωή αβίωτη και επικίνδυνη. Η ΝΔ έχει φροντίσει να θωρακιστεί θεσμικά καταργώντας τους ανεξάρτητους θεσμούς ελέγχου και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που υπήρχαν. Συμπληρωματικά λειτουργούν όλες οι περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις της τελευταίας τετραετίας, σε συνέχεια της απορρύθμισης που είχε ήδη επιβληθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες έδωσαν πράσινο φως στην ασυδοσία και τις επενδύσεις άνευ όρων σε μια σειρά προστατευμένων περιοχών.
Η πολιτική αυτή έχει δείξει τις συνέπειές της στη ζωή των πολιτών. Πυρκαγιές χωρίς καμία προστασία, πλημμύρες, καταστροφή χλωρίδας και πανίδας, μείωση του οξυγόνου, μείωση των ελεύθερων χώρων. Μια πολιτική που την επόμενη μέρα μας φέρνει αντιμέτωπους με την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου και το συνεχές ρίσκο μπροστά στο οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο, όπως πρόσφατα είδαμε στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη Θεσσαλία.
Ως Ανυπότακτη Αττική στηρίζουμε τον αγώνα των περιβαλλοντικών και άλλων κινήσεων για ελεύθερα βουνά, για προστασία του περιβάλλοντος και για να μπει τέρμα στην καταστροφική πολιτική της ερημοποίησης και του νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή.
Στηρίζουμε το κάλεσμα της πρωτοβουλίας Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά, σήμερα Δευτέρα 11/12 στις 19:00 στην πλατεία Μοναστηρακίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του βουνού! Να αντισταθούμε, για να ζήσουμε!
Νεότερη Παλαιότερη